Taliouine, ou Taliwine, selon la graphie, est une petite ville de près de 6.000 habitants, une halte importante sur la route qui va d'agadir à ouarzazate. La grande rue est arrimée à flanc de montagne, à environ 1.500 mètres d'altitude, maisons au dessus, maisons en dessous, et la vue sur la courbe généreuse de l'oued Zagmouzen, la silhouette imposante de l'ancienne kasbah glaoui, et, perché sur un monticule, un "menzeh", ces pavillons construits dans les jardins pour pouvoir profiter de la nature dans tout le confort, et à l'abri du soleil.
Les habitants de Taliouine sont des berbères chleuhs, particulièrement accueillants. Le long de la grande rue, des petits restaurants vous accueillent pour des grillades, on entend de la musique et les enfants vous abordent pour vous proposer des colliers faits de graines séchées et colorées au safran.
Taliouine village, near the city of Taroudant, in the southern Souss Region of Morocco, is known for its large production of Crocus sativus, commonly known as saffron. Other villages in the area also produce the coveted spice but the village of Taliouine has the largest market share of saffron production. According to the Moroccan Regional Agricultural Development Office, the volume of production of saffron in this town, of 12,000 people, is estimated to be around 7000 pounds per year. The total area dedicated to this traditional culture in Morocco is about seven and a half million square yards with 1285 farmers. The country is currently classified as the forth saffron producer in the world, after Iran, India and Greece.
Saffron is used in cuisine, medicine and cosmetics. It remains a traditional culture that uses few modern tools. Most of the work is done by hand. Farmers, Bent to the ground, must distinguish between small flowers in order to pick a specific one. It takes about 150,000 flowers to produce one single kilogram of saffron.
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